Με εξαίρεση την περίπτωση που η κόπωσή σας αποτελεί προμήνυμα της Omicron – κάτι που απευχόμαστε – η δικαιολογία της κόπωσης για την αποφυγή της άσκησης δεν «περνάει». Δείτε γιατί
«Είμαι πολύ κουρασμένος, δεν θα πάω στο γυμναστήριο»… Δεν θέλουμε να σας απογοητεύουμε, αλλά πρέπει να βρείτε μια άλλη δικαιολογία για να αποφύγετε την άθληση.
Ο λόγος είναι ότι η κούραση δεν είναι αρκετά καλή δικαιολογία. Μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο ή στον υπολογιστή του σπιτιού λόγω τηλεργασίας, η άσκηση θα μας βοηθήσει να εκτονωθούμε από την ένταση της ημέρας και να χαλαρώσουμε.
Ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής, ο χορός ή ακόμη και η γιόγκα ή το πιλάτες θα μας τροφοδοτήσει με ενέργεια, ενώ παράλληλα θα διώξει την ένταση αλλά και τον πονοκέφαλο και θα μας χαρίσει ευεξία.
Επίσης είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε στο σπίτι με πολύ καλύτερη διάθεση απ’ ότι αν είχαμε μείνει στον καναπέ του σπιτιού μας.
Ακόμη και η κούρασή μας οφείλεται στο γεγονός ότι ξενυχτήσαμε το προηγούμενο βράδυ και πάλι ένα πρόγραμμα αεροβικής γυμναστικής θα μας αναζωογονήσει και θα μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα.
Επομένως ας μην χρησιμοποιήσουμε ούτε το ξενύχτι ως δικαιολογία για να αποφύγουμε την προπόνηση.
Εάν πάλι λαμβάνουμε αντιβίωση για κάποιο ήπιο πρόβλημα (π.χ., ρινίτιδα, ωτίτιδα) τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα ήπιο πρόγραμμα άσκησης χωρίς αερόβιο κομμάτι π.χ., γιόγκα, πιλάτες. Εάν όμως η αντιβίωση χορηγείται για την αντιμετώπιση μιας πιο σοβαρής κατάστασης (π.χ., βρογχίτιδα, πνευμονία), τότε συνιστάται η αποχή από την άσκηση για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης
Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει
Κόπωση: Τι «κρύβει» η μεγάλη κούραση και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Κούραση: Πότε «φταίει» ο θυρεοειδής για την κόπωση που νιώθετε
Πηγή: ygeiamou.gr