Διαβάστε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας αλλά και τις διαθέσιμες φαρμακευτικές επιλογές για να ανακουφίσετε ή να αποτρέψετε τα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η εξέταση – κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει ένα και μοναδικό είδος διατροφής ή φάρμακο που να είναι αποτελεσματικό για όλους τους πάσχοντες από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν, όμως, πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ανακουφιστείτε αν ταλαιπωρείστε από αυτό. Ορισμένα από αυτά ενσωματώνονται στις οδηγίες που προτείνει το NHS το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας και ακολουθούν παρακάτω. Υπενθυμίζουμε οτι στα ενοχλητικά συμπτώματα του συνδρόμου ανήκει το φούσκωμα, το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, πόνος και κράμπες στην κοιλιά είτε εντοπισμένα είτε διάχυτα και διαταραχές των κενώσεων (εμφάνιση διάρροιας ή δυσκοιλιότητας ή εναλλαγή των δύο).
Τι να κάνετε
- Μαγειρέψτε το φαγητό σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας φρέσκα συστατικά όπου είναι δυνατό.
- Κρατήστε ένα ημερολόγιο όπου θα γράφετε τι τρώτε και τυχόν συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν –προσπαθήστε να αποφύγετε τρόφιμα που πυροδοτούν το σύνδρομο.
- Βρείτε τρόπους για να χαλαρώσετε.
- Κάντε πολλή γυμναστική.
- Δοκιμάστε να πάρετε προβιοτικά για ένα μήνα για να δείτε αν βοηθούν.
Τι να μην κάνετε
- Μην καθυστερείτε ή παραλείπετε τα γεύματά σας.
- Μην τρώτε πολύ γρήγορα.
- Μην τρώτε πολλά λιπαρά, καυτερά ή επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Μην τρώτε περισσότερες από τρεις μερίδες φρέσκα φρούτα ημερησίως (μερίδα των 80 γραμμαρίων).
- Μην πίνετε περισσότερες από τρεις κούπες καφέ ή τσάι την ημέρα.
- Μην πίνετε πολύ αλκοόλ ή ανθρακούχα ροφήματα.
Πώς να ανακουφιστείτε από το φούσκωμα, τις κράμπες και τα αέρια
- Τρώτε τακτικά βρώμη.
- Τρώτε ένα κουταλάκι της σούπας λιναρόσπορο κάθε μέρα.
- Αποφύγετε τρόφιμα που χωνεύονται δύσκολα (όπως το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκι Βρυξελλών, τα φασόλια, τα κρεμμύδια και τα αποξηραμένα φρούτα).
- Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη.
- Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Οι πάσχοντες από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ταλαιπωρούνται από εναλλαγές φάσεων διάρροιας και δυσκοιλιότητας.Για να μειώσετε τα περιστατικά διάρροιας περιορίστε τρόφιμα υψηλά σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης (μαύρο ψωμί και ρύζι, ξηροί καρποί και όσπρια). Επίσης αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν το γλυκαντικό σορβιτόλη. Ακόμη ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν. Αν παρόλα αυτά συνεχίζετε να παρουσιάζετε διάρροια, διασφαλίστε ότι πίνετε πολύ νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.
Για να ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα πίνετε πολύ νερό ώστε να γίνουν πιο μαλακά τα κόπρανα και αυξήστε τις διαλυτές φυτικές ίνες που καταναλώνετε, όπως βρώμη, όσπρια, καρότα, καθαρισμένες πατάτες και λιναρόσπορο. Επίσης ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας για φάρμακα που μπορούν να σας ανακουφίσουν.
Διαβάστε επίσης
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα
Έντερο: Έτσι θα το βοηθήσετε να λειτουργεί σωστά χωρίς ενοχλήσεις
Πανδημία: Βγήκε σε καλό για τους ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου – Δείτε γιατί
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η εξέταση – κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση
Πηγή: ygeiamou.gr