Συχνό φαινόμενο φαίνεται πως αποτελεί η σεξουαλική δυσλειτουργία και ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή για τους άνδρες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σεξ μετά τα 60: Ξεπερνώντας τα εμπόδια
Κήλη Πρόσθιου Κοιλιακού Τοιχώματος: Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης
Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%
Πολλοί άνδρες βιώνουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή μετά από χειρουργική επέμβαση στη βουβωνική χώρα για την αποκατάσταση της κήλης, υποστηρίζει μια νέα ερευνητική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Surgeons.
Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα 12 προηγούμενων μελετών στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 4.884 ασθενείς και επικεντρώθηκαν σε άνδρες που υπέφεραν από βουβωνοκήλη. Πρόκειται για κατάσταση κατά την οποία ο μαλακός ιστός στο έντερο διογκώνεται και διαμέσου του κοιλιακού τοιχώματος εισέρχεται στη βουβωνική χώρα.
Όπως αποδείχθηκε από την ανάλυση, το 5,3% των ανδρών ανέπτυξαν σεξουαλική δυσλειτουργία μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, ενώ το 9% βίωνε πόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
«Για το λόγο αυτό, οι χειρουργοί και οι ασθενείς τους θα πρέπει να συζητούν για τη σεξουαλική υγεία ανοιχτά και ειλικρινά, ως τμήμα της προ-εγχειρητικής αξιολόγησης όσο και της μετέπειτα παρακολούθησης κατά την αποκατάσταση», τονίζει ο Δρ. David Soybel, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania.
Με τις ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες, το 7,8% των ασθενών ανέπτυξε σεξουαλική δυσλειτουργία και το 7,4% βίωσε επώδυνη σεξουαλική επαφή μετά, ενώ στην περίπτωση των πιο επεμβατικών «ανοιχτών» εγχειρήσεων, τα ποσοστά ανέρχονταν σε 3,7% και 12,5% αντίστοιχα. Οι διαφορές αυτές, ωστόσο, ήταν πολύ μικρές για να αποκλείσουν την πιθανότητα να οφείλονται σε τυχαία γεγονότα.
Στην υπο-ομάδα των ανδρών που υποβλήθηκαν σε ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, το 1,9% όσων έκαναν ολική αναισθησία ανέπτυξε σεξουαλική δυσλειτουργία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 6,2% όσων έκαναν τοπική αναισθησία. Όλες οι μελέτες που εξέτασαν την επώδυνη σεξουαλική δραστηριότητα περιελάμβαναν αποκλειστικά διαδικασίες ολικής αναισθησίας.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρόλο που οι άνδρες θα πρέπει να συζητούν τις σεξουαλικές επιπτώσεις της επέμβασης με τον γιατρό τους, είναι πιθανό κάποιοι να βιώνουν σεξουαλική δυσλειτουργία ή πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή ως αποτέλεσμα της κήλης και όχι των διαδικασιών για την αποκατάστασή της. Επιπλέον, η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο η κήλη ή η επέμβαση αποκατάστασής της μπορεί να προκαλέσει άμεσα προβλήματα σεξουαλικής υγείας.
«Η παρούσα μελέτη προστίθεται στην αυξανόμενη βιβλιογραφία που περιγράφει αυτή την επιπλοκή και υπερτονίζει την ανάγκη για περίληψη αυτής της έκβασης στο πεδίο λήψης αποφάσεων των ασθενών», αναφέρουν καταληκτικά οι επιστήμονες.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σεξ μετά τα 60: Ξεπερνώντας τα εμπόδια
Κήλη Πρόσθιου Κοιλιακού Τοιχώματος: Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης
Στυτική δυσλειτουργία: Η συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο κατά 50%
Πηγή: ygeiamou.gr