Περίπου 25 λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου είναι αρκετά για την απελευθέρωση των ορμονών που αυξάνουν το ερωτικό πάθος – Πώς η UVB ακτινοβολία επηρεάζει τις ορμόνες, τις σωματικές λειτουργίες και τη συμπεριφορά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήλιος: Πότε γίνεται εχθρός για το δέρμα – Πώς θα προστατευτούμε
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ βρήκαν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλιακού φωτός ενισχύει την ερωτική διάθεση των ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, γυναίκες και άνδρες εκτέθηκαν στην UVB ακτινοβολία υπό ελεγχόμενες συνθήκες και τα ευρήματα ήταν αποκαλυπτικά: αυξημένα επίπεδα ερωτικού πάθους και στα δύο φύλα. Η μελέτη αποκάλυψε ότι η έκθεση στο ηλιακό φως επηρεάζει τη ρύθμιση του ενδοκρινικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την απελευθέρωση των ορμονών του φύλου στους ανθρώπους.
Της μελέτης ηγήθηκαν οι διδακτορικοί φοιτητές Roma Parikh και Ashchar Sorek από το εργαστήριο του καθηγητή Carmit Levy στην Ιατρική Σχολή Sackler και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Cell Reports.
«Είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες, ενώ γνωρίζουμε, επίσης, ότι το ηλιακό φως παίζει σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορική και ορμονική ρύθμιση της σεξουαλικότητας. Ωστόσο, ο υπεύθυνος μηχανισμός για τη ρύθμιση αυτή παρέμενε άγνωστος και η μελέτη στοχεύει στην καλύτερη κατανόησή του», εξηγεί ο καθηγητής Levy.
Η μελέτη ξεκίνησε σε ένα ζωικό μοντέλο, εκθέτοντας τα ζώα σε UVB ακτίνες μήκους κύματος 320-400 νανομέτρων. Η επίδραση ήταν εντυπωσιακή: τα επίπεδα ορμονών των θηλυκών αυξήθηκαν σημαντικά, διευρύνοντας τα ωάριά τους και παρατείνοντας την περίοδο αναπαραγωγής, η έλξη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών αυξήθηκε, ενώ και τα δύο φύλα είχαν μεγαλύτερη επιθυμία για σεξουαλική επαφή.
Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα σε ζωικό μοντέλο, αφαιρώντας, όμως, αυτή τη φορά από το δέρμα του την πρωτεΐνη p53, η οποία εντοπίζει τις βλάβες στο DNA και ενεργοποιεί τη διαδικασία του μαυρίσματος κατά την έκθεση στο ηλιακό φως, ως μια μορφή προστασίας ενάντια στις ανεπιθύμητες επιδράσεις του. Η αφαίρεση της p53 εξάλειψε την επίδραση της έκθεσης στη UVB ακτινοβολία στη σεξουαλική συμπεριφορά του ζώου. Έτσι, οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν ότι η έκθεση στην ακτινοβολία μέσω του δέρματος ήταν η αιτία των παρατηρούμενων ορμονικών, σωματικών και συμπεριφορικών αλλαγών και ότι το προστατευτικό σύστημα είναι, επίσης, υπεύθυνο για τη ρύθμιση της σεξουαλικότητας.
Στο τελευταίο στάδιο της μελέτης συμπεριλήφθηκαν 32 άνθρωποι, οι οποίοι συμπλήρωσαν εγκεκριμένα ερωτηματολόγια σχετικά με τη συμπεριφορά τους όσον αφορά στο ερωτικό πάθος και την επιθετικότητα. Λαμβάνοντας φωτοθεραπεία UVB, και τα δύο φύλα παρουσίασαν αύξηση στο ερωτικό πάθος, ενώ οι άνδρες ανέφεραν επίσης αύξηση στα επίπεδα επιθετικότητας.
Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αποφύγουν το ηλιακό φως για δύο ημέρες κι έπειτα να κάνουν ηλιοθεραπεία για σχεδόν 25 λεπτά. Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη απελευθέρωση ορμονών όπως η τεστοστερόνη συγκριτικά με μία ημέρα πριν την έκθεση.
«Το δέρμα περιέχει διάφορους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της ακτινοβολίας από το ηλιακό φως και ένας από αυτούς είναι η πρωτεΐνη p53. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η έκθεση στην UV ακτινοβολία είναι επικίνδυνη και μπορεί να καταστρέψει το DNA, όπως συμβαίνει με τον καρκίνο του δέρματος. Την ίδια στιγμή, δύο εγγενή προγράμματα στο δέρμα, τα οποία ενεργοποιούνται μετά την έκθεση στο ηλιακό φως, είναι έτοιμα να προστατεύσουν τον οργανισμό από τη βλάβη του DNA: το σύστημα επιδιόρθωσης του DNA και το μαύρισμα, ανάλογα με την βαθμό έκθεσης. Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι το ίδιο σύστημα ενεργοποιεί, επίσης, το ενδοκρινικό σύστημα της σεξουαλικότητας και πιθανώς και της αναπαραγωγής», καταλήγει ο καθηγητής Levy.
Διαβάστε επίσης
Φωτογήρανση και Καρκινογένεση: Έτσι θα αποφύγετε τον κίνδυνο για το δέρμα
Ήλιος: Έτσι θα τον κάνετε φίλο και όχι εχθρό του ευαίσθητου παιδικού δέρματος
Ηλιακό έγκαυμα: Ξέρετε τι να κάνετε αν καείτε στον ήλιο; Η σωστή αντιμετώπιση βήμα-βήμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ήλιος: Πότε γίνεται εχθρός για το δέρμα – Πώς θα προστατευτούμε
Πηγή: ygeiamou.gr