Mπορεί ο τόπος που διαμένουμε να επηρεάσει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου; Κι όμως γίνεται σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που υποδεικνύει ποιες είναι οι τυχερές γυναίκες που εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα πριν την έλευση της περιόδου τους
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόνοι περιόδου: Φυσιολογικοί ή «καμπανάκι» ενδομητρίωσης;
Πόνοι περιόδου: Η μία ώρα την εβδομάδα που μειώνει τον πόνο κατά 50%
Μεταπτώσεις της διάθεσης, λιγούρες, φούσκωμα, άγχος, αίσθημα κόπωσης, σπυράκια και διαταραχές στον ύπνο και στη λίμπιντο είναι μόλις μερικά από τα συμπτώματα που βιώνουν αρκετές γυναίκες πριν την έλευση της περιόδου, γνωστό και ως προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ορισμένες όμως γυναίκες φαίνεται ότι βιώνουν σε μικρότερο βαθμό αυτές τις αλλαγές.
Πιο συγκεκριμένα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι όσες γυναίκες κατοικούν σε μέρη με περισσότερο πράσινο, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS). Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International, η ομάδα συμπεριέλαβε περισσότερες από χίλιες γυναίκες ηλικίας 18 εώς 49 ετών που ζούσαν στη Νορβηγία και τη Σουηδία.
Στη νεότερη αυτή έρευνα, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν το ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην επιδείνωση των συμπτωμάτων, σημειώνοντας ότι παλιότερες αντίστοιχες μελέτες έχουν καταλήξει ότι η μείωση των επιπέδων του στρες μπορεί να συμβάλλει θετικά. Επισημαίνουν μάλιστα ότι άλλες προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ζωή κοντά σε χώρους πρασίνου, όπως μεγάλοι κήποι ή πάρκα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του άγχους.
Οι γυναίκες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειες τους, πού κατοικούσαν και ποια συμπτώματα παρουσίαζαν πριν την περίοδό τους.
Εξετάζοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια συσχέτιση μεταξύ του βαθμού των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου και του περιβάλλοντος διαβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες που περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους κοντά σε χώρους πρασίνου ανέφεραν ότι εμφάνιζαν ορισμένα ηπιότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως λιγότερη κατάθλιψη και άγχος, λιγότερες διαταραχές ύπνου, λιγότερο πρήξιμο στο στήθος και λιγότερο κοιλιακό φούσκωμα.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι γυναίκες μπορούσαν να αποκομίσουν όλα τα οφέλη του πρασίνου εφόσον ζούσαν κοντά σε χώρους πρασίνου για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, καθώς η βραχυπρόθεσμη διαβίωση σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν φαινόταν να έχει κάποιο θετικό πρόσημο.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν πού οφείλονται οι θετικές επιδράσεις του πρασίνου, όμως επειδή οι περισσότερες βελτιώσεις αφορούσαν την ψυχολογία, θεωρούν ότι πιθανότατα οφείλονται στη μείωση του στρες ως επακόλουθο της συνεχούς επαφής με τη φύση.
Διαβάστε επίσης:
Πανδημία – Αναπαραγωγική υγεία: Πώς επηρέασε τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών
Καφές: Ποιες μέρες είναι προτιμότερο να πίνουμε ντεκαφεϊνέ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πόνοι περιόδου: Φυσιολογικοί ή «καμπανάκι» ενδομητρίωσης;
Πόνοι περιόδου: Η μία ώρα την εβδομάδα που μειώνει τον πόνο κατά 50%
Πηγή: ygeiamou.gr