Εμπλουτίζοντας καθημερινά το πιάτο μας με τροφές από όλους τους χρωματισμούς του ουράνιου τόξου θωρακίζουμε την υγεία της καρδιάς, δυναμώνουμε το μυαλό και νικάμε τη φλεγμονή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα
Νόσος Πάρκινσον: Τα φλαβονοειδή που προσθέτουν χρόνια ζωής – Σε ποια τρόφιμα περιέχονται
Τα εξωτικά μούρα με αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση
Καλύτερος σύμμαχος της υγείας αποδεικνύονται τα φλαβονοειδή, οι ουσίες των φρούτων και των λαχανικών που τους δίνουν τα ζωηρά τους χρώματα, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, έχουν την ικανότητα να προλάβουν χρόνιες καταστάσεις όπως ο καρκίνος αλλά και να καταπολεμήσουν τις ρυτίδες. Αποτελούν μάλιστα ένα ισχυρό αντίδοτο για τις καρδιακές παθήσεις και τη δημιουργία θρόμβων αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αποδεικνύεται ότι τα φλαβονοειδή σε τρόφιμα όπως τα μούρα, το κόκκινο κρασί, τα μήλα και τα αχλάδια μπορούν να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου με τρόπο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Το κλειδί πίσω από τη δράση τους κρύβεται στις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, δρουν δηλαδή ενάντια στη φλεγμονή και την πρόωρη γήρανση. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της μεσογειακής διατροφής και σε τύπους διατροφής για την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, όπως η διατροφή DASH και MIND.
Ποια τρόφιμα να εντάξετε στη διατροφή σας
Μούρα όλων των ειδών, τα κεράσια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα πράσα, τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μαρούλι και η λαχανίδα είναι μόλις μερικά από τα φυσικά τρόφιμα που συμπεριλαμβάνονται στη γκάμα των τροφίμων που είναι πλούσια σε φλαβονοειδή. Η λίστα δε σταματά εκεί καθώς τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα όσπρια είναι εξίσου οφέλιμα.
Ο στόχος όμως, για να πετύχουμε τα μέγιστα οφέλη, είναι οι σωστοί συνδυασμοί. Για να τους πετύχετε, φροντίστε να γεμίζετε το πιάτο σας με όσα περισσότερα χρώματα του ουράνιου τόξου μπορείτε. Μπορείτε να ξεκινήσετε τον εμπλουτισμό αυτό, τρώγοντας ένα παραπάνω φρούτο και ένα λαχανικό τη μέρα. Σιγά σιγά, αυτή η συνήθεια θα προσαρμοστεί στη καθημερινή σας διατροφή.
Έπειτα, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκα ορισμένα φρούτα, μπορείτε να τα καταναλώσετε και κατεψυγμένα. Ειδικά τα κατεψυγμένα μίγματα μούρων είναι μια ιδανική επιλογή, καθώς εξακολουθούν να συγκρατούν τα θρεπτικά τους συστατικά. Για να αυξήσετε την κατανάλωση, μπορείτε επίσης να εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο και τα smoothies φρούτων.
Ποιος είπε όμως ότι τα φλαβονοειδή μπορείτε μόνο να τα φάτε; Αφεψήματα όπως το κόκκινο κρασί και το τσάι, ειδικότερα το μαύρο και το πράσινο, συγκαταλέγονται επίσης στις πολύ καλές πηγές. Τέλος, για τους λάτρεις των γλυκών, η μαύρη σοκολάτα συμπεριλαμβάνεται εξίσου σε αυτή τη λίστα των οφέλιμων τροφίμων.
Διαβάστε επίσης:
Το μικρό μπλε υπερ-φρούτο που αυξάνει αντοχή και δύναμη
Το αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό βότανο με αντικαρκινική δράση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα
Νόσος Πάρκινσον: Τα φλαβονοειδή που προσθέτουν χρόνια ζωής – Σε ποια τρόφιμα περιέχονται
Τα εξωτικά μούρα με αντιδιαβητική και αντικαρκινική δράση
Πηγή: ygeiamou.gr