Μια κοτόσουπα τις κρύες μέρες του χειμώνα είναι σίγουρα ένα αγαπημένο διατροφικό βάλσαμο, τι θα λέγατε όμως να δοκιμάσετε και μια άλλη χορτοφαγική εκδοχή, μια θρεπτική δηλαδή σούπα χρησιμοποιώντας λαχανικά που σίγουρα έχετε στην κουζίνα σας;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H διατροφή που προφυλάσσει από κορωνοϊό και καρδιαγγειακές παθήσεις
Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα
Στην καρδιά του χειμώνα με το κρύο να κυριαρχεί, όλοι αποζητάμε κάτι ζεστό, γρήγορο και υγιεινό που θα μας ζεστάνει και θα μας χορτάσει. Η σούπα λαχανικών είναι αυτό το απόλυτο comfort food του χειμώνα που δεν χρειάζεται και αρκετή μαεστρία για να παρασκευαστεί, μιας και στην ουσία τα συστατικά της θα βράσουν όλα μαζί.
Ανοίξτε λοιπόν το ψυγείο και επιλέξτε τα λαχανικά εκείνα που φαίνεται ότι θα χαλάσουν σύντομα και πειραματιστείτε με τις γεύσεις και τις υφές, διότι τα οφέλη μιας τέτοιας σούπας είναι πολλαπλά:
Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Εάν αυξήσουμε γενικά την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων, σύντομα θα δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να μικραίνει. Η σούπα λαχανικών είναι ένα ελαφρύ γεύμα και μπορεί να δημιουργήσει το αίσθημα του κορεσμού με χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών. Αποφύγετε όμως λιπαρά όπως το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος και προτιμήστε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών ή κατίκι.
Βοηθά στην πέψη
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης και στην κινητικότητα του εντέρου. Θα μπορούσατε λοιπόν να δοκιμάσετε να συμπεριλάβετε τη σελινόριζα , το λάχανο, αλλά και όποιο λαχανικό προτιμάτε.
Κατανάλωση υγρών
Τους χειμωνιάτικους μήνες τείνουμε να… ξεχνάμε να πίνουμε νερό, οπότε ένας θρεπτικός τρόπος να παραμείνουμε ενυδατωμένοι είναι μια χορτοφαγική σούπα, εκτός από άλλες επιλογές όπως το τσάι.
Πηγή αντιοξειδωτικών
Προσθέτοντας λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η πιπεριά, η ντομάτα και το καρότο, αλλά και κρεμμύδι και σκόρδο θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από χρόνιες παθήσεις και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς και των οστών
Λαχανικά όπως η γλυκοπατάτα και τα παντζάρια αποτελούν ορισμένους από τους καλύτερους συμμάχους για την υγεία των οστών, ενώ συστατικά όπως το σκόρδο, το μπρόκολο και το λάχανο, αλλά γενικά μια χορτοφαγική διατροφή συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς.
Θυμηθείτε ότι τα λαχανικά με αυτόν τον τρόπο παρασκευής δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία και λαμβάνετε όλα τους τα οφέλη. Μην αμελήσετε επίσης να εμπλουτίσετε τη σούπα σας με μπαχαρικά όπως το μαύρο πιπέρι, τον κουρκουμά και το τζίντζερ για επιπλέον θρέψη.
Διαβάστε επίσης
Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το μεγάλο μειονέκτημα της χορτοφαγικής διατροφής
Το λαχανικό που βοηθά την πέψη και ρίχνει την πίεση και την χοληστερόλη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H διατροφή που προφυλάσσει από κορωνοϊό και καρδιαγγειακές παθήσεις
Τι κερδίζουμε τρώγοντας φασολάδα
Πηγή: ygeiamou.gr