Πόσο μας ωφελεί να γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι; Ειδικοί από το χώρο της φυσιολογίας και της διατροφής, δίνουν απαντήσεις και εξηγούν τα υπέρ και τα κατά
Η αερόβια (καρδιοαναπνευστική) προπόνηση σε κατάσταση νηστείας (δηλαδή με άδειο στομάχι) συνηθίζεται από άτομα που ξυπνούν και αθλούνται πριν το πρωινό, ή γενικότερα από όσους προτιμούν να αθλούνται νηστικοί.
Πόσο όμως μας ωφελεί να γυμναζόμαστε με άδειο στομάχι; Ειδικοί από το χώρο της φυσιολογίας και της διατροφής, δίνουν απαντήσεις και εξηγούν τα υπέρ και τα κατά.
Τα οφέλη της νηστείας πριν την προπόνηση
Όταν ασκείται κανείς σε κατάσταση νηστείας, το σώμα θα αντλήσει ενέργεια από τα αποθέματα λίπους, εξηγεί ο αθλητικός φυσιολόγος John Ivy. Ωστόσο, η άποψη πολλών πως αυτός ο τύπος προπόνησης βοηθά στην καλύτερη καύση λίπους φαίνεται να μην ευσταθεί απαραιτήτως, σύμφωνα με τη Nancy Clark, διαπιστευμένη διαιτολόγο και συγγραφέα του The Sports Nutrition Guidebook, MS, R.D., CSSD.
«Κάποιος μπορεί να κάψει 300 θερμίδες λίπους τρέχοντας νηστικός» αναφέρει η Clark, «αλλά, αν επιστρέφοντας σπίτι καταναλώσει γεύμα 800 θερμίδων, τότε δεν κατάφερε τίποτα. Η καύση λίπους δεν ισοδυναμεί με την απώλεια σωματικού λίπους».
Άλλοι παράγοντες όμως, όπως τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί, μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να κάψει το αποθηκευμένο λίπος καλύτερα κατά την προπόνηση τέτοιου είδους.
Τα κατά της προπόνησης με άδειο στομάχι
«Η άσκηση όταν είμαστε νηστικοί είναι πιο απαιτητική σωματικά και διανοητικά», εξήγησε ο Δρ. Ivy, αφού απουσιάζουν βασικές πηγές ενέργειας όπως η γλυκόζη στο αίμα, η οποία μετά τη βραδινή νηστεία μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι που ασκούνται χωρίς να έχουν φάει πρέπει να επιλέξουν έναν τύπο προπόνησης χαμηλής έως μέτριας έντασης.
Η Nancy Clark αναφέρθηκε και στην αδυναμία του εγκεφάλου να συγκεντρωθεί εξαιτίας της έλλειψης ενέργειας, με συνακόλουθο τον κίνδυνο ατυχημάτων ή τραυματισμών.
Τέλος, οι ειδικοί δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν τη σημασία της καλής ενυδάτωσης, την οποία δεν βοηθά η βραδινή νηστεία. Αρκετό νερό, τσάι ή άλλο ποτό χαμηλών θερμίδων κρίνονται απαραίτητα πριν την προπόνηση.
Για ποιους αντενδείκνυται;
Για όσους προσπαθούν να κάψουν λίπος και να χάσουν βάρος, η αερόβια προπόνηση με άδειο στομάχι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική, χωρίς απαραίτητα να είναι πιο αποδοτική από την προπόνηση που έχει προηγηθεί γεύμα. Στην πραγματικότητα, μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα νηστείας και μη νηστείας σημείωσε παρόμοια αποτελέσματα ως προς την απώλεια βάρους και λίπους.
Για όσους επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, η προπόνηση αυτή δεν είναι ιδανική, καθώς το σώμα σε νηστεία θα καταφύγει στη μυική μάζα για ενέργεια, γεγονός αντιπαραγωγικό για τον επιθυμητό στόχο, εξήγησε η Clark.
Τέλος, άτομα με διατροφικές διαταραχές ή σε στάδιο αναπροσαρμογής από διατροφικές διαταραχές θα πρέπει να αποφεύγουν την προπόνηση αυτή.
Πηγή: ygeiamou.gr