Το χειμωνιάτικο υπερτρόφιμο που μειώνει τη χοληστερόλη και τονώνει την άμυνα
Ο «βασιλιάς» των ξηρών καρπών όπως συνηθίζεται να αποκαλούμε το κάστανο εμφανίζεται με τα πρώτα κρύα και συμβολίζει την έλευση του χειμώνα.
Στην Ελλάδα, οι καστανιές ευδοκιμούν κυρίως σε ορεινές περιοχές της Κρήτης, της Λέσβου, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Οι καρποί αυτοί που τρώγονται είτε ψητοί είτε βραστοί, έχουν αρκετές θερμίδες, αλλά λιγότερες από άλλους ξηρούς καρπούς. Στη νωπή τους μορφή περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικά έλαια.
Τα κάστανα αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή, που όταν καταναλώνονται σε λογική ποσότητα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία.
Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλουν στην μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και στην αύξηση της καλής HDL χοληστερόλης, βοηθώντας στην πρόληψη εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.
Έχουν τη σύσταση αμυλωδών τροφίμων, ενώ περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Μάλιστα η βιολογική αξία της πρωτεΐνης τους είναι ισάξια με αυτή του αυγού και αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό.
Έχουν καλή περιε..